Itäsiperianlaikauros
Soidinahon Mantsin Martti 


  Mara

 

FI19343/09
S. 2.2.2009 K. 23.5.2014
Isä: Ed-Russ FIN11137/02
Emä: Soidinahon Mielikki ER35843/07
Kasvattaja: Susanna Kinnunen
Terveys: Lonkat A/A, Kyynärät 0/0
Näyttely: SERT
Omistaja: Susanna Kinnunen ja Marko Kiiski

 

Mara KoiraNetissä

Tammikuu 2012

Maralla oli syksyllä 2010 hyviä hirvityöskentelyjä. Pisin työskentely oli yli 6h ilman yhteyden ottoa. Osa haukuista oli Minnin kanssa parityöskentelyä (useita 3-5h haukkuja).
Sattui kuitenkin haaveri joka on vaikuttanut myöhemmin. Kolmen tunnin hirven haukkuminen päättyi äkisti ja koira löytyi hätääntynenä tieltä. Niskasta ja päästä löytyi puremajälkiä jotka olivat suden tekemiä. Samana syksynä Mara haukkui kuitenkin vielä hirveä ja ahma haukkukin oli.

Nyt syksyllä 2011 oli tapahtunut suuria muutoksia. Minni-emä oli poistunut koirien taivaaseen ja susi-episodi näytti vaikuttavan työskentelyihin.
Haku Maralla on hyvä (hakuaika 15-30min/1-2km) mutta sitkeyttä saisi olla enemmän. Syksyllä 2011 haukut hirvelle olivat n.2-3h.
Mara on hitaasti liikkuva koira suuren kokonsa vuoksi. Muutenkin omanlainen, ehkä vähän arkakin uusiin asioihin. Vesistöjen ylitykset sujuu kuitenkin loistavasti.
Kuluneena syksynä Maralla oli yksi karhutyöskentely. Haukkua tuli kymmenisen minuuttia ja seuraamista noin tunti, mutta ei rohkeus ja sitkeys riittänyt pitempään työskentelyyn. Samaisesta maastosta kaadettiin seuraavana aamuna iso naaras karhu toisen koiran haukkuun.
Linnuista Mara ei ole sanottavammin kiinnostunut.
Luonteeltaan Mara on avoin ja ystävällinen. Toiset koirat ja suuret tapahtumat ovat vähän jännittäviä.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Paljon on kasvanut pentu joka syntymänsä jälkeen lepäsi märkänä Markon kädellä. Nyt Maran ollessa 5kk on vahvistunut ajatus siitä kuinka juuri meille sopivin pentu jäi kotiin. Mara on vahvasti jälkivainuinen pentu ja kontaktia on otettu metsään eläimineen aina karhua myöten. Rauhallisuus ja itsetietoisuus yhdistyvät työskentelyssä ja nähtäväksi jää mitä metsä meille antaa Maran kanssa. Luonteeltaan pentu on avoin ja ihmisystävällinen. Lapsia rakastava ja kotioloissa rauhallinen olemus muuttuu metsässä kiinnostavien hajujen ottaessa vallan.

 

Nyt Maran ollessa 8kk on koko tullut lähes täyteen mittaan mielen ollessa vielä lähinnä pennun asteella. Pentuhan toki vielä onkin. Metsässä ollaan törmätty monenmoiseen ja tätä "se on vielä pentu" ajatusta on muistuteltu itsellemme moneen otteeseen. Ensimmäiset hirvihaukut on kuultu ja hyvältä kuulosti. Ollaan päästy tuoreille karhunjäljille ja Mara menee kuin juna jälkeä pitkin. Onhan jo luontojaankin jälkivainuisempi kuin ilmavainuinen. Jälki kiinnostaa ja vaikeus onkin kuinka saada pois jäljeltä. 9. karhukontakti olikin Maran omatoiminen löytö. Mara löysi ilmavainulla karhunpesän ja kuuluvalla haukulla ilmoitti siitä. Pari tuntia ihmeteltiin pesää koiran haukkuessa se asukasta. Yöllä pesästä poistui 13cm karhu joten voitanee puhua ensimmäisestä karhuhaukusta 8kk iässä. Tämän haukun jälkeenkin ollaan jo päästy jäljittämään karhua ja kiinnostus ei ainakaan ole vähentynyt. Pohdinnassa onkin jätetäänkö hirvet syrjään ja keskitytään vain karhuun. Linnuille Marasta ei ole tämän ollessa kömpelö ja hidas suuren kokonsa vuoksi. Luonteeltaan Mara on itse ystävällisyys vahvalla itsevarmuudella lisättynä. Avoin ja iloinen vesseli.

KarhunpesaMara karhunpesalla

Hiihtoretkella
Pikku Mara

 

Copyright ©2019 Soidinahon.com, Kaikki oikeudet pidätetään