Itäsiperianlaika


Laku: #44057Laku

ER27324/03
Tungus + Rantapolun Sara
S. 3.2.1999

Sisarukset:
Nalle ER27325/03
Sepi ER27326/03

Maaliskuun aurinkoisena päivänä ajamme katsomaan Iivantiirassa asuvaa Timo Seilosen kasvattamaa ja omistamaa itäsiperianlaikaa Laku urosta.

Vastassa odotti kaksi iloisen riehakasta itäsiperianlaikaa, Laku äitinsä Rantapolun Saran kanssa. Koirat haukkuvat ja heiluttavat häntäänsä korvat iloisesti päätä myöten. Päät tunkevat häkin silmistä ja haluavat, että heitä siliteltäisiin.

Isännän saavuttua hän ottaa Lakun hihnaan. Laku on heti aivan innoissaan. Poloinen luulee, että pääsee reippaalle lenkille. Jonkin aikaa Laku haukahtelee ja vetää, mutta pian asettuu makuulle huomattuaan ettei pääsekään lenkille.

Tutkin ja kuvaan koiraa. Tyynen rauhallisesti Laku suhtautuu silittelyihin, tutkimiseen ja hampaiden katsomiseen. Turkki kiiltää ja koira on muutenkin moitteettomassa kunnossa. Yksi hammas on katkennut matkan varrella, mutta muuten Laku on ollut koko elämänsä ajan täysin terve. Luonteeltaan uros on tasainen, varma ja kiltti. Vihaisuutta ei ole esiintynyt ollenkaan mitään tai ketään kohtaan.

Pentueeseen syntyi viisi pentua joista yksi syntyi kuolleena. Tunguksen saatua paperit rekisteröitiin nämä kolme urosta. Pentueen yhtä urosta ei rekisteröity. Timo kertoo testailleensa Lakua ja muita pentuja pienestä pitäen. Hän piti pentueen puolivuotiaaksi itsellään, että selviäisi kuka pennuista on eniten kiinnostunut karhusta. Laku oli jo silloin erottunut muusta pentueesta. Hän halusi etsiä pentueesta pennun jolla on mahdollisimman suuri kiinnostus karhuun. Pentueen Nalle ja Sepi urokset toimii myös karhulle ja niille on myös kaadettu hirviä.

Ensimmäisenä syksynä Laku alkoi haukkua innokkaasti, rauhallisesti ja rohkeasti hirveä. Tällä hetkellä Lakulle on kaadettu 20 hirveä. Isäntä ei ole ollut muutamaan vuoteen hirvestyksessä mukana niinpä läheisen seuran mies käytti Lakua metsällä. Uros toimii moitteettomasti myös toiselle isännälle. Haku-aika uroksella vaihtelee n.10-30 min. Kun koira sitten löytää hirvet ja saa ne pysäytettyä niin haukkuu niitä 4-12 tuntia. Monta kertaa koiran on joutunut jättämään haukkumaan yön yli hirviä, kun väärien elukoiden sattuessa sitä ei ole saanut sieltä kutsuen pois. Tätä pois saannin hankaluutta Timo pitää kielteisenä puolena Lakun työskentelyssä. Muutoin Laku haukkuu ja lähestyy hirviä rauhallisesti ja varmasti. Pyrkii aina hirven edelle ja näin pysäyttämään hirven. Monta kertaa Laku on tuonut hirven passiketjuun tullen itse edellä ja ikään kuin vetäen hirven kaadettavaksi. Kaadolla uros käyttäytyy rauhallisesti eikä ole ikinä ollut saaliin päältä vihainen.

Ensimmäinen karhu Lakulle kaadettiin syksyllä 2000. Tällöin uros työskenteli yksin karhun kanssa n. puoli tuntia ennen kuin karhu saatiin kaadettua. 2003 ja 2004 Lakulle on myös kaadettu karhu. Näissä kaadoissa on ollut myös toinen itäsiperianlaika mukana. Työskentely aika näissä haukuissa on ollut n. 2 tuntia.

Timo kertoo työskentelyajan haukun alustaa kaatoon pitenevän syksyn myötä. Metsästyksen alkaessa elokuussa on monesti lämpimät säät ja koiran "kesäterässä" oleva kunto lyhentävät näitä ensimmäisiä haukkuja. Säiden jäähdyttyä haukkukesto ja into kestävät pidempään. Karhua Laku haukkuu rauhallisesti. Kiinnikäymistä ei ole havaittu kuin yhdessä tilanteessa. Tällöin karhu oli tehnyt hyökkäyksen metsästäjää kohden. Tällöin Laku oli käynyt karhuun kiinni ja karhu oli muuttanut suuntaa.

Tulevaisuuden näkymistä ja tavoitteista ja näkymistä kerrottakoon sen verran, että tarkoitus on hankkia Lakulle ulkomuotoarvostelu näyttelystä mahdollisesti jo tänä keväänä ja hirvihaukkukoetulos ensi syksynä.

Isännän suunnitelmiin kuulu vielä tulevaisuudessakin karhun metsästys, joskin suurin "polte" alkaa olla takanapäin. Karhun metsästys vaatii hyvin paljon työtä, aikaa, vaivaa ja taitoa niin isännältä kuin koiraltakin. Hänen mielestään onkin hienoin hetki kun koiralleen saa hyvään haukkuun saumattomalla yhteistyöllä kaadettua karhun tai hirven.

Lakun kuvia

Copyright ©2019 Soidinahon.com, Kaikki oikeudet pidätetään