Perheeseemme kuuluu itseni ja Markon lisäksi lapset Sini, Satu, Anni, Antti ja Minttu.
Karvaisia jäseniä perheessämme ovat itäsiperianlaikat Myytti, Valtti ja Hippa, lapinporokoira Hissu, Shetlanninlammaskoira Sani sekä Kukko ja muutama kana. 

 

 
Lapsuuden kodissani oli kaksi sekarotuista koiraa joista jälkimmäinen oli paras ystäväni. Aku tuli perheeseemme pitkän ja hartaan toivomisen jälkeen melkeinpä aivan yllätyksenä. Lapsena koiralle ei aseta suuria tavoitteita tai vaatimuksia ja näin ollen Aku onkin jäänyt mieleen lähtemättömästi.

Omilleni muutettua olikin itsestään selvää, että koira pitää talossa olla. Välillä oli muutama koiraton vuosi lapsen allergisoiduttua, mutta onneksi nyt tilanne on toinen.

Kasvattajakurssin suoritin keväällä 2005 ja sain kennelnimen Soidinahon. Soidinahon kennel nimen alla on kasvatettu joitakin itäsiperianlaika pentueita ja muutama porokoiranpentue. Pentueita tulee harvakseltaan ja enimmäkseen laikoille.

Olen suorittanut metsästäjätutkinnon, mutta käytännön metsästys jää Markon osaksi. Itse olen joutunut kuin luonnostaan tekemään valinnan kameran ja aseen väliltä ja täytyy tunnustaa, että kyllä se kamera lähtee mukaani. On sanottu, että on vaikeampaa saada onnistunut otos riistatyöskentelystä kameralla kuin osuma aseella ja se on kyllä enemmän kuin totta. Kuvaaminen on minun tämän hetkinen tapa saada tilanteita, tunnelmia ja tapahtumia muistiin. Koirat esittävät tässäkin kohdassa suurta osaa. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laikojen päätoimi on olla apuna suurriistan metsästyksessä. Karhu ja hirvi ovatkin ensisijainen riista sekä lintu tilanteen mukaan. Kokeissa käymme koiran kykyjen mukaan ja näyttelyissä satunnaisesti. Verijäljestystä harrastetaan myös jonkin verran.


 


Porokoira toimii perheessämme lähinnä seurakoirana. Muihin harrastuksiin kuuluu tottelevaisuus, jäljestys ja haku. Haaveissa on saada myös pelastuskoiratoiminnalle jalansija, mutta nähtäväksi jää kuinka pitkä matka rajoittaa tätä harrastusta. Paimennus on luontaisesti porokoiran paras juttu ja olemmekin osallistuneet Leimun kanssa poropaimennustestiin. Leimu läpäisi sen hyväksytysti ja paimennuksen ollessa sen juttu tämä lähtikin Ranualle Juhan luokse paimennus puuhiin.
Hissun kanssa on myös harjoiteltu myös porojen paimennusta ja tuntuu verissä tämä vietti olevan pojallakin. Lapin luonnossa retkeillessä porokoira on myös elementissään ja kerta lapille on annettu pikkusormi vetää se puoleensa uudestaan ja uudestaan. 
Shelti saapui perheeseemme lasten koiraksi. Ja hienosti lapset onkin lauman pienimmeisen hoitaneet. Sini tytär touhuilee Sanin kanssa paljon. Agility, toko ja haku ovat tuttuja lajeja. Nähtäväksi jää mitä kaikkea saavat vielä aikaan.

 

                                    

Kuntoa pidetään koirien kanssa yllä ympärivuoden monin eri tavoin. Kesällä pyöräillään, lenkkeillään ja uidaan. Syksyn koirat pääsevät säännöllisesti metsään ja talven tullessa etsitään sukset, potkurit ja valjakkoreki esille.

Luonnossa liikkuminen koirien kanssa kuuluukin päivittäisiin toimenpiteisiin.

  


Lapset osallistuvat koirien kanssa puuhailuun kukin tavallaan ja kykyjensä mukaan. Pentujen kanssa lasten apu onkin korvaamatonta. Mielellään he hoitavat ja käsittelevät pentuja sosiaalistaen näin uudet koiran alut monelle tärkeälle asialle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright ©2019 Soidinahon.com, Kaikki oikeudet pidätetään