Itäsiperianlaika

- metsästäjän työtoveri

Ainutlaatuinen alkukantainen pystykorvainen metsästyskoira

Omat itäsiperianlaikat:

Soidinahon Mantsin Martti eli Mara
Soidinahon Tähtiyö eli Mosku
Gleizz BakhtaHistoriaa

Ei ole toista koirarotua tai alkuperäiskoiraryhmää, jolla olisi yhtä arvokkaat työskentelyominaisuudet kuin laikoilla. Laika on sopeutunut koviin ympäristöoloihin ja on soveltunut metsästystoveriksi taigan ammattimetsästäjien yksinäiseen elämään. Se on aina ollut metsästyskoira.

Laika oli aina isännän mukana, aina valmiina metsälle. Elämä isännän mukana ja metsästys tiiviissä yhteistyössä auttoivat laikoja kehittymään älykkäiksi ja herkiksi aistimaan isäntänsä kulloisenkin mielialan. Tämä mahdollisti metsästämään riistaa laidasta laitaan metsästäjän kulloisenkin tarpeen mukaan. Laikan arvo määräytyi ainoastaan sen kyvyllä metsästää sitä tiettyä riistaa jota metsästäjä metsästi elääkseen.Nykypäivää

Suomessa laikojen riistaa ovat suuret ja pienet pedot, karhu, hirvi, turkisriista, metsäkanalinnut, vesilinnut ja tulevaisuudessa kenties myöskin villisika, jonka levinneisyysalueen äärirajoilla olemme.

Rotujärjestön suorittama jalostuksen kehitystyö Suomessa tähtää laikojen monikäyttöisyyden, koulutettavuuden, liikkuvuuden, terveyden, yhteiskuntakelpoisuuden sekä geenikannan säilyttämiseen ja näiden osa-alueiden kehittäminen edelleen vastaamaan nykyistä metsästyskäytäntöä maassamme.

Tässä työssä ovat maamme laikametsästäjät ja koiria kasvattavat metsästyskoiraharrastajat tehneet suunniteltua ja ohjattua kehitystyötä vastuullisesti. Laikojen alkuperämaan tapahtumat ovat saaneet aikaan muutosta myöskin koirien koetoiminnan osalle ja kun Eesti on FCI:n jäsen, on sen myötä tullut monipuolisuutta koemuotoihin jotka ovat meille tulossa, mm. sorsakoe ja ehkä monikäyttöisyyskoe muutettuna versiona oravakokeesta.

Kolmesta Suomessa rekisteröitävästä laikaroduista suosituin tällä hetkellä on itäsiperianlaika, toisena on länsisiperianlaika ja kolmantena venäläis-eurooppalainen laika.

Laikojen suurimman suosion painopisteet ovat Lapin ja Itä-Suomen runsaslumisilla erämaa-alueilla, missä laikojen nopeus, kestävyys, hyvä suuntavaisto ja yhteydenpito isäntään pääsevät oikeuksiinsa. Levinneisyyden lisääntyminen muualle Suomeen on tapahtunut laikojen monikäyttöisyyden ansiosta. Missä olosuhteet eivät vaadi kookasta koiraa, siellä vuotuisten metsästystapahtumien erilaisuus antaa sijaa laikalle, joka työskentelee riistan kanssa, olipa se vedessä, puussa tai maassa.


Lähteet:
(Grigory Nasyrov, käännetty venäjästä englanniksi: Vladimir Beregovoy, englannista suomeksi: Titi Broman. Lisäksi Suomen laikajärjetön sivuilta tietoa rodusta.)

 

Copyright ©2019 Soidinahon.com, Kaikki oikeudet pidätetään