Terveys (uusi)

Terveys

Itäsiperianlaika

Laikoilla ei ole Pevisa-ohjelmaa, mutta suosittelemme kasvattien omistajia tutkituttamaan koiralta lonkat, kyynärät, silmät ja polvet.

Laikajärjestöltä löytyy erilaisia kyselykaavakkeita ja olisikin suositeltavaa täyttää ainakin terveyskysely ja riistataipumuskysely koiran ollessa 3v.->

Kaikki tieto on arvokasta jalostuksen kannalta.

Terveys yms kyselyt löydät täältä.

 

LAPINPOROKOIRIEN Pevisa-OHJELMA

Voimassa 31.12.2013

Hyväksytty Lappalaiskoirat ry:n kevätkokouksessa 19.3.2005 Tampereella

Rotuhygieniset toimenpiteet perinnöllisten nivel- ja silmäsairauksien kurissa pitämiseksi lapinporokoiralla.

1. Sairauksien tutkiminen

Lapinporokoira tulee silmätarkastaa virallisesti sen toisen (2) pentueen jälkeen ennen kuin seuraavia pentuja rekisteröidään. Tutkimustulos ei vaikuta rekisteröintiin. Silmätarkastustulos ei saa olla kahta (2) vuotta vanhempi koiran astutushetkellä.

Koiran on tutkimushetkellä oltava tunnistusmerkitty.

Silmä- ja polvitutkimuksia suorittavat eri puolilla maata olevat koulutetut ja Suomen Kennelliiton valtuuttamat eläinlääkärit. Polvitarkastus on ensisijaisesti kliininen tutkimus, jota täydennetään tarvittaessa röntgentutkimuksen avulla. Suomen Kennelliiton luusto- ja nivelsairauksien jaos antaa valitustapauksissa lausunnon kuvista.

Lonkkaröntgenkuvat arvostelee Suomen Kennelliiton luusto- ja nivelsairauksien jaos.

2. Oikeus osallistua kilpailuihin ja kokeisiin

Silmä- ja nivelsairauksia sairastavilla koirilla on oikeus osallistua koiranäyttelyihin, kokeisiin ja kilpailuihin, elleivät Suomen Kennelliiton säännöt tai eläinsuojelulliset näkökohdat ole esteenä.

3. Kustannukset

Koiran omistaja huolehtii tutkimusten kustannuksista.

 

Jos koirasi sairastuu?

Yritä mahdollisuuksien mukaan saada koirasi vaivalle mahdollisimman luotettava diagnoosi.

Ole yhteydessä meihin ja lisäksi ilmoita mahdollisesta viasta/sairaudesta rotujärjestölle ellei sovita että me hoidamme ilmoituksen.

 

Epilepsia?

Osallistu tutkimukseen

Jos koirasi sairastuu näytteen oton jälkeen muista terveystietojen päivittäminen.

Toivomus tutkijaryhmältä:

Epilepsia on monitekijäinen sairaus, jonka tutkiminen vaatii suuret näytemäärät. Jokainen näyte sairaasta yksilöstä on siis kullan arvoinen.

Jos koiranne menee niin huonoon kuntoon, että harkitsette eutanasiaa, ottaisimme sen erittäin mielellämme Helsingin yliopistollisen eläinsairaalan neurologian yksikön kautta patologialle ruumiinavaukseeen. Tutkimusryhmä korvaa avauskulut ja joukkotuhkauksen; omistajalle jää halutessaan yksilötuhkauksen kulut. Ruumiinavauksessa selviää oliko kohtauksille muuta selittävää tekijää kuin idiopaattinen epilepsia.

 

Kun koittaa aika päästä koiraystävä taivaallisille riista/paimennusmaille olethan asiasta yhteydessä meihin? Ilmoita/merkitse myös kuolema KoiraNettiin kuolinsyyn kera. Ilmoituksen voi tehdä spostilla ellet ole kennelliiton jäsen.